söndag 12 juli 2015

Åstol runt 2015

Lite oplanerat hängde jag med några klubbkompisar till aquathlon-tävlingen Åstol Runt. Aquathlon innebär, om jag förstår det rätt, till skillnad från Swimrun att det bara är ett simmoment och ett löpmoment. Alltså att man inte hoppar i och ur vattnet flera gånger. Dessutom får man inte ha några hjälpmedel för simningen förutom våtdräkt. Som ett triathlon fast utan cykling.

Redan på förhand visste jag väl att detta upplägg inte skulle gynna mig, speciellt inte då simningen som är min klart svagaste gren, i denna tävling var så pass lång i relation till hela tävlingen. 1700 meter simning (som skulle visa sig vara snarare 2000 meter) och sen 6,9 km löpning. Men jag hängde med för att jag behöver öva simning i tävlingssituation och för att det var en kul utflykt till den lilla bilfria ön mellan Marstrand och Tjörn.

Angående simning så har jag faktiskt under veckan kört två rejäla simpass (rejäla i min värld), nämligen runt bägge öarna i Stora Delsjön, både i tisdags och i fredags. Jag minns att jag gjorde detta en gång förra sommaren och gjorde det på 40 minuter (drygt 2000 meter). I tisdags gjorde jag det också på 40 minuter. I fredags trodde jag att det gick ungefär lika bra, kanske hade det t o m gått lite fortare, men när jag kollade på klockan visade den 46 minuter. Skit! Jag tränar och blir sämre alltså. Distansen på klockan var nästan exakt samma så det var ingen felnavigering. Ja, ja, man kanske kan ha bra och dåliga simdagar, men det är konstigt att jag inte märker under tiden om det går bra eller dåligt.

Åstol då? Eftersom jag inte hade några ambitioner att placera mig så var jag inte speciellt nervös. Vi simmade ett varv runt ön och det var lite vågigt ibland men simningen kändes stabil, brände mig bara lite på handleden på en brännmanet. Själva simningen tog 41 minuter (enligt min klocka 2020 meter) så då var jag åtminstone tillbaka till tisdagens form med tanke på vind och vågor. Av med våtdräkt och sen löpning, tre varv på en knixig slinga runt ön. Lyckades hålla 3:38/km vilket känns ok med tanke på att det var många tvära svängar och sicksackande förbi andra löpare. Dock var jag alldeles för långt från täten redan från löpstart för att ha någonting med de högsta placeringarna att göra. Blev 28:a totalt av ca 160 tävlande. Fin tävling får jag säga.

På kvällen igår efter att jag kom hem cyklade jag en riktigt rolig runda med linjecykeln, det har blivit mest tempocykel sista tiden men nu märkte jag hur roligt det är med "vanlig" racercykel, mycket piggare i klättringar och svängar, körde en timma med ganska mycket backar, bland annat Strava-segmentet från Allum upp till Kåsjön som bara det har 117 höjdmeter. Fin runda i kvällssolen.

Idag har jag avslutat veckan med ett riktigt långpass löpning vilket var längesedan. Har haft lite svårt att ta mig ut på löplångpass i år, det har inte känts kul, detta var ju mina favoritpass förr. Valde därför att börja riktigt lugnt och lunka på utan press, mestadels rotiga småstigar. Det slutade med att jag var ute i tre timmar och sprang 34 km utan att bli alltför sliten. Det gick ju ganska långsamt, 5:22/km men jag tror att det var ett bra pass.

Träningsmässigt har veckan landat på dryga 12 timmar fördelat på drygt 2 timmar simning, 3,5 timmar cykel samt knappt 7 timmar löpning. Bra vecka, även om man i dessa sammanhang alltid kan träna mer. Såg att Jan Frodeno som nyligen vann Frankfurt Ironman på 7h49min tränar upp till 45 timmar per vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar