söndag 18 oktober 2015

Sävedalsloppet Duathlon

Testade mitt första duathlon. Detta borde ju egentligen vara min grej, samma som triathlon men man slipper simma. Sävedalsloppet körde i år för första gången även en duathlon förutom den vanliga löptävlingarna på 5 och 10 km. Man skulle springa 5 km (tillsammans med det vanliga 5 km-loppet), sen skulle man cykla en runda på 19 km och slutligen springa igen, 2,5 km. Det hela kändes lagom långt med tanke på att det har varit lite off-season sen Kalmar för två månader sen. Jag har joggat en eller två gånger i veckan och cykelpendlat till jobbet.

Det var lite speciellt  med cykelbanan, cirka en tredjedel gick på grus och det var ganska backigt och mestadels cykelbana. Speciellt en lång och brant backe i början gick på löst grus. Folk hade väl tänkt lite olika där. Ingen körde på tempocykel, någon hade cykelcross, några mountainbikes och andra typ hybridcyklar. De flesta, liksom jag hade vanliga landsvägscyklar. Jag hade dock bytt däcken till de 28 mm som jag vanligtvis har på min pendelcykel, för att få lite bättre fäste på gruset.

Jag kände mig väldigt osäker på min löpform med tanke på hur lite jag har löptränat sista månaderna, så jag ställde mig en bit bak i starten. Hade egentligen som enda mål att ta mig igenom löpningen under 4:00/km. Tävlingsadrenalinet gjorde dock att det ändå gick ganska snabbt även om jag försökte bromsa. Det var ganska många ungdomar som sprang 5 km och det var en riktigt härlig startrusning första kilometern, jag hade säkert 40 pers före mig efter 500 meter. Blev positivt överraskad av kroppen som verkade klara att hålla sub 3:30 fart mer än nån kilometer, så jag började plocka placeringar så att jag till slut låg tvåa i duathlon-klassen och 4-5:a totalt efter att gått om både Jonas Örarbäck och Martin Flinta, bara Anton Bengtsson halvminuten före. 17:19 på 5 km lite knixig löpning är jag helnöjd med. 3:26/km.

Problemfri växling till cykel men märkte att jag hade Flinta i rygg ganska snart. Stark som han är på cykel kom han om och förbi mig i första grusbacken. Sen blev det solocykling resterande del. Försökte ändå trycka på hela tiden för jag visste att Jonas Ö är en stark cyklist och nog inte kan ha varit så långt bakom. Cykel och däckvalet funkade bra, lite slirigt med landsvägshjul på gruset genom Delsjöterrängen men inga incidenter. Tillbaka för växling på Vallhamra IP var det lite oklarheter hur man skulle cykla, en del cyklade motsols för att komma in på vallen där växlingen var och andra (och jag) cyklade medsols, som jag tror var det som var menat.  Skilde nog inte så mycket dock. Ser Flinta komma ut på löpningen när jag nästan är inne för växling, får höra att jag är tvåa och blir lite överraskad då jag trodde att även Anton var före. (Fick veta sen att han hade blivit felvisad direkt ut på cyklingen och hamnat långt bak, tråkigt.)

Trots ganska hård cykling så höll benen bra även på sista löpningen, hade dock inte så mycket att springa för då Martin var över minuten före och jag inte såg någon bakåt, så tempot blev lite lägre, 3:40/km.

Kul tävling och en kropp som var snäppet starkare än vad jag trodde. Lite barnsjukdomar i arrangemanget, så som att vägvisningen var lite sådär. Men hoppas att dom kör nästa år också för det är kul med duathlon och det finns inte så många tävlingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar