söndag 31 augusti 2014

Tjörn Triathlon 2014

Det blev en tidig morgon igår. Ställde klockan på 04:30 och var rätt desorienterad när den ringde mitt i natten. Det tog ett tag innan jag fattade vilken dag det var och varför klockan ringde. Hade packat det mesta av grejerna redan (är ju rätt så mycket saker som behövs på en triathlontävling) men lite tvångsmässig som man är gick jag igenom allt igen för att vara säker på att jag inte missat något viktigt. Efter en dubbel portion gröt och en ostmacka tryckte jag in alltihopa i min lilla Citroën och styrde kosan mot Tjörn i gryningsljuset och duggregnet.

Strax efter kl 06 rullade jag in i Skärhamn som ännu var ganska stilla, endast några funktionärer som hade börjat ordna inför dagen och en och annan tävlande som precis som jag skulle hämta nummerlappen. Vid nummerlappsutdelningen visade det sig att min nummerlapp inte fanns. Jaha - antiklimax, då åker jag väl hem igen då. Efter en stunds klurande av de mycket hjälpsamma funktionärerna blev slutsatsen att de lämnat ut min nummerlapp till min namne i Triathlon Väst, vi hade startnummerna efter varandra och tävlade i samma klass, enda skillnaden var stavningen på efternamnet samt klubbtillhörigheten. Detta ordnades dock mycket snabbt och smidigt genom att jag istället fick hans nummerlapp och de ändrade i datorn.

Nu var det dags att hitta en parkering och det gick också smidigt med lite instruktioner från vänliga funktionärer, hittade en plats knappa kilometern från växlingsområdet. Åt en banan och en macka till och tog med mig allt jag behövde till växlingen och rullade ner till växlingsområdet. Än så länge kände jag ingen påtaglig nervositet. Fixade i ordning med mina prylar och pratade lite med andra tävlande om hur man skulle tänka angående kläder på cyklingen. Prognosen var 14 grader och regn. Jag är ganska lättfrusen av mig. Jag fick ganska så olika svar, en del pratade om Motala och sa att detta var inget mot då och de tänkte köra endast triathlondräkt. Andra tänkte ha både vantar, armvärmare och vindjacka. Det slutade med att jag lade fram flera olika alternativ och sköt upp beslutet tills att jag väl skulle växla beroende på hur kall jag skulle känna mig då och om det hade börjat regna eller ej. Efter toabesök var det strax dags för promenad till simstarten som var i andra delen av Skärhamn, dryga kilometern bort. Hade ju inte tänkt på att ta med ett par skor till detta så jag fick vandra bort barfota. Ytterligare toabesök där och sen på med vaselin och våtdräkt, kände lite på vattnet och sen väntan.

Jag tycker alltid att det blir lite overklig känsla när man till slut ska starta i en tävling som man haft som mål en lång tid. Starten gick helt enkelt och jag sprang med ut i vattnet och försökte simma så gott det gick i det kaos av kroppar och bubbelpool som det blev första biten. En del var dock betydligt mer peppade än jag och det hände flera gånger att någon nästan låg på ryggen på mig och nästan simmade torrsim där och upprepat bankade simtag på min rygg. Tacksam att jag har fått lite erfarenhet från simstarter under sommaren så jag drabbades aldrig av panik utan tog det lugnt och försökte hålla mig utanför det värsta stöket. Vi simmade söderut några hundra meter, vände runt en boj och sen var det bara lång raksträcka mot norra delen av Skärhamn där man skulle upp ur vattnet via badstegar. Tyckte att simningen gick ok men inte exceptionellt bra, men tiden blev flera minuter långsammare än planerat, hade varit ganska säker på att fixa det under 35 minuter, baserat på vad jag gjort på två 1500-metersimningar under sommaren. Det blev nu precis under 39 minuter men om jag jämför med andra så var tiden inte så dålig så antingen var simningen lite lång eller så har det 1500.metersimningar jag gjort varit korta.

När jag kom upp ur vattnet var det mycket publik vid växlingen trots att det nu hade börjat regna. Tog beslutet att dra på mig armvärmare och en cykeltröja ovanpå triathlonlinnet samt hade även med mig ett par handskar. Växlingen tog därmed lite längre tid än vanligt, strax över 2 minuter.

Cyklingen började med en runda i Skärhamn och en vändning nere vid målområdet för att vi skulle visa upp oss för den relativt stora publiken som hade trotsat regnet. Sen svängde vi ut ur Skärhamn och cyklade norrut på Tjörn. Jag frös och var blöt och tänkte att jag helt enkelt får ta i mer för att bli varm. Låg därför i omkörningsfil konstant i ca 2 mil och körde väl om ett 50-tal tävlande ganska direkt. Cykelbanan var ganska snabb med endast lite mindre backar och en större stigning på ca 50 höjdmeter mitt på varvet. Jag tog det riktigt lugnt i alla tvära svängar med minnet av min nära vurpa på blöt asfalt från Råda Triathlon i måndags färskt i minnet. Vid depån mitt på varvet tog jag en bananbit. Andra halvan av varvet var snabbare än första, mer utför och nog en del medvind, här låg jag i långa partier konstant över 40 km/h utan att behöva kämpa. Efter första varvet hade jag 36 km/h i snitt på mätaren och var positivt överraskad av detta. Började tänka på att jag måste få i mig energi då jag faktiskt skulle springa en halvmara efteråt. Var dock inte speciellt sugen men lyckades trycka i mig en energibar och en gel plus en till bananbit vid andra passeringen av depån. Törstig var jag aldrig och drack totalt endast 2-3 dl sportdryck och några munnar vatten. Hela cyklingen passerade ganska okomplicerat och när jag åter rullade in i Skärhamn efter 87 km hade jag fortfarande över 36 km/h i snitt på GPS:en. Ok, bara en halvmara att springa nu, det är ju inte så mycket, fast samtidigt är det ganska mycket. Växlade snabbare den här gången, hade på slutet av cyklingen redan tagit av armvärmarna och handskarna och behövde bara slita av cykeltröjan och ta av hjälm och dra på sockra och skor. Det var första gången jag använde strumpor på en triathlonlöpning men vågade inte riskera skoskav då jag aldrig kört en så lång triathlonlöpning. (På cyklingen hade jag inga strumpor men istället hade jag ett par egentillverkade tåvärmare ovanpå cykelskorna som jag hade klippt till av ett par gamla cykelskoöverdrag vilket fungerade perfekt.)

Var ganska peppad direkt ut på löpningen då jag nu var i "min" gren och startade därför i ganska raskt tempo. Kände dock att pulsen gick upp ganska snabbt och fick därför dämpa farten lite. Brorsan stod vid växlingen och skrek att jag hade växlat som 27:a (inte totalt utan i seniorklassen skulle det senare visa sig). Detta var dock uppiggande information då jag hade räknat med att var lite längre bak och nu skulle jag förhoppningsvis plocka ett gäng placeringar till. (Hade plockat placeringar konstant under hela cyklingen och endast blivit passerade av ett par stycken på slutet som jag strax innan, kanske lite överambitiöst hade kört om.)

Kände ganska direkt att löpningen skulle bli tung. Lyckades ändå hålla hyfsat tempo (uppskattningsvis 3:45/km) första två varven (man skulle springa 3,5 varv), stannade och pinkade i en buske på första varvet. Andra halvan blev dock riktigt tung och farten dalade och jag oroade mig för att vägga totalt. Försökte att vara i nuet och fokusera fullt endast på varje steg jag tog men benen ville inte riktigt längre och i uppförsbackarna (3-4 st per varv) gick det riktigt långsamt. Jag var dock positivt driven av att jag kände att jag hade gjort allt ganska bra hittills och kunde tillåta mig att tappa några minuter i slutet. För i mål skulle jag, hade aldrig några tankar på att bryta så som jag ibland kan ha. Helt plötsligt var det bara några hundra meter kvar och jag kunde göra u-svängen in på målrakan och ta några lite mer riktiga löpsteg sista biten och passera i mål på 4:28:34. Uppdrag utfört.

Kom på 13:e plats i seniorklassen, 29 minuter efter segraren. Totalt (med två damer före och några i åldersklasser) blev jag 21:a tror jag.

Simning (1900 m ?): 38:59
T1: 2:16
Cykling (87 km): 2:24:19
T2: 1:00
Löpning (21,1 km?): 1:22:02

Totalt: 4:28:34

Slutsats: Häftigt att ha lyckats klara under 4:30 som jag satte upp som lite av ett drömmål i vintras när jag anmälde mig. Simning och cykel kändes bara som en väntan på den avslutande löpningen där det riktiga kriget började. Redan sugen på att se hur det känns att göra dubbla distansen nästa år.

Några bilder från dagen (foton av Maria):


1 kommentar:

  1. Snyggt! Du gör sub 9:30 i Kalmar och sedan sub 2:30 på maran. Intressant - lycka till!

    SvaraRadera